Finale Kupa Beograda

Beograd, 17. – 21. aprila 2013. godine

Ovogodišnji kup igra 16 šahovskih ekipa. Ekipe beogradske, zonske (mi igramo zonsku ligu) i kvalitetne lige morale su da igraju kvalifikacije da bi stekle pravo učešća na finalnom delu dok su ekipe Premijer lige imale direktno pravo učešća.

Za šahovski klub Vidikovac igraju: Denis Bojanić 2003, Miloš Stanimirović 1987, Aleksandar Milenković 1898, Darko Hlebec 1874 i Marko Stefanović 1833, sve prvokategornici. Na žalost nismo mogli da ubacimo još neke jake i mlade igrače jer ko je na kvalifikacijama igrao za ekipu 2 ne može sada da zaigra za ekipu 1.

Po sastavu ekipe i po retingu realno je očekivati 15-to mesto ali tu ivek ima nade i snage za napredak i dokazivanje. Ekipa Vidikovca pre svega treba da stekne iskustvo na ovakvim takmičenjima i dobro se pripremi za ligaški deo. Već na kvalifikacijama naši igrači pokazali su da mogu da odigraju ravnopravno i sa igračima koji imaju 300 poena rejtinga više (Aleksandar Milenković odigrao je nerešeno protiv velemajstora Simića).

I kolo finala

Vidikovac – EDB (Premijer liga, prosečni rejting 2250); Meč smo izgubili sa 3-1 a dva remija zabeležile su naša treća i četvrta tabla.

II kolo finala

Mirijevo (Zonska liga, stekli plasman 2012. za Kvalitetnu ligu, prosečan rejting ekipe 2150)- Vidikovac; izgubili smo 3-1 i opet remiji na trećoj i četvrtoj tabli)

III kolo finala

Vidikovac – Rakovica (Zonska liga, stekli plasman 2012. za Kvalitetnu ligu, prosečan rejting ekipe 1900); POBEDA 2,5 – 1,5 pobedili smo na prvom stolu i ostale remizirali (ali je bilo borbeno do samog kraja)

IV kolo finala

Tadić (Beogradska liga, stekli plasman 2012. za Zonsku ligu, prosečan rejting ekipe 1961) – Vidikovac; NEREŠENO 2-2 na prva dva stola remi, na trećem smo pobedili i na četvrtom izgubili

V kolo finala

Vidikovac – Turbina Vreoci (Zonska liga, prosečan rejting ekipe 2023); POBEDA 3,5 – 0,5 na prvom stolu remi sve ostalo pobede

Konačna tabela posle pet kola sve pokazuje. Mlada ekipa Vidikovca zauzela je odlično 9-to mesto sa 5 meč bodova i 10 osvojenih poena (delimo od 6-tog do 10-tog mesta). Rejting naših igrača raste iz dana u dan, tako je bilo i na ovom turniru. Pružena prilika je odlično iskorišćena i pokazali smo da vredimo mnogo više nego što to rejting i kategorije pokazuju. Iza nas ostale su ekipe kao što su Čukarički, Poštanska štedionica, Rakovica, Tadić, Mirijevo, Leštane i Turbina – Vreoci.

Sve čestitke i samo napred do novih pobeda!

Konačna tabela

Na kvalifikacijama i finalu Kupa Beograda odlično su se pokazali svi naši članovi kluba, medjutim ipak su najbolje odigrali Aleksandar Milenkovic i Miloš Stanimirović koji su na kraju turnira ispunili sve uslove za osvajanje titule majstorskog kandidata.

 

Počevši od prvog do poslednjeg kola igrali su najozbiljnije svaku partiju bez obzira na trenutni rezultat meča. Tokom turnira Aca je zabeležio 5,5 poena iz 9 partija i to pobedom nad ženskim intermajstorom, ženskim nacionalnim majstorom i jednim majstorskim kandidatom, uz pet remija (gde su se partije igrale do kraja) protiv velemajstora i četiri MK igrača, i samo jednim porazom od I kategornika. Miloš je ukupno imao 7 pobeda iz 9 kola, jedno kolo pobedio je kontumacijom jer se igrač nije pojavio, a ostale 4 pobede zabeležio je protiv II, dva I kategornika i MK, uz 4 remija protiv I kat, dva MK i jednog FM.

Time su ušli u istoriju kluba i postali prvi članovi sa titulom MK. Njihovim stopama, naravno, vrlo rado poćiće i ostali članovi kluba naročito oni mladji. Do lige i septembra ima još vremena, možda se ponovimo još nekom lepom titulom!

Čestitamo još jednom sjajnim studentima i odličnim šahistima!

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *