Beograd, 17. – 21. aprila 2013. godine

Ovogodišnji kup igra 16 šahovskih ekipa. Ekipe beogradske, zonske (mi igramo zonsku ligu) i kvalitetne lige morale su da igraju kvalifikacije da bi stekle pravo učešća na finalnom delu dok su ekipe Premijer lige imale direktno pravo učešća.

Za šahovski klub Vidikovac igraju: Denis Bojanić 2003, Miloš Stanimirović 1987, Aleksandar Milenković 1898, Darko Hlebec 1874 i Marko Stefanović 1833, sve prvokategornici. Na žalost nismo mogli da ubacimo još neke jake i mlade igrače jer ko je na kvalifikacijama igrao za ekipu 2 ne može sada da zaigra za ekipu 1.

Po sastavu ekipe i po retingu realno je očekivati 15-to mesto ali tu ivek ima nade i snage za napredak i dokazivanje. Ekipa Vidikovca pre svega treba da stekne iskustvo na ovakvim takmičenjima i dobro se pripremi za ligaški deo. Već na kvalifikacijama naši igrači pokazali su da mogu da odigraju ravnopravno i sa igračima koji imaju 300 poena rejtinga više (Aleksandar Milenković odigrao je nerešeno protiv velemajstora Simića).

I kolo finala

Vidikovac – EDB (Premijer liga, prosečni rejting 2250); Meč smo izgubili sa 3-1 a dva remija zabeležile su naša treća i četvrta tabla.

II kolo finala

Mirijevo (Zonska liga, stekli plasman 2012. za Kvalitetnu ligu, prosečan rejting ekipe 2150)- Vidikovac; izgubili smo 3-1 i opet remiji na trećoj i četvrtoj tabli)

III kolo finala

Vidikovac – Rakovica (Zonska liga, stekli plasman 2012. za Kvalitetnu ligu, prosečan rejting ekipe 1900); POBEDA 2,5 – 1,5 pobedili smo na prvom stolu i ostale remizirali (ali je bilo borbeno do samog kraja)

IV kolo finala

Tadić (Beogradska liga, stekli plasman 2012. za Zonsku ligu, prosečan rejting ekipe 1961) – Vidikovac; NEREŠENO 2-2 na prva dva stola remi, na trećem smo pobedili i na četvrtom izgubili

V kolo finala

Vidikovac – Turbina Vreoci (Zonska liga, prosečan rejting ekipe 2023); POBEDA 3,5 – 0,5 na prvom stolu remi sve ostalo pobede

Konačna tabela posle pet kola sve pokazuje. Mlada ekipa Vidikovca zauzela je odlično 9-to mesto sa 5 meč bodova i 10 osvojenih poena (delimo od 6-tog do 10-tog mesta). Rejting naših igrača raste iz dana u dan, tako je bilo i na ovom turniru. Pružena prilika je odlično iskorišćena i pokazali smo da vredimo mnogo više nego što to rejting i kategorije pokazuju. Iza nas ostale su ekipe kao što su Čukarički, Poštanska štedionica, Rakovica, Tadić, Mirijevo, Leštane i Turbina – Vreoci.

Sve čestitke i samo napred do novih pobeda!

Konačna tabela