Istorijat ŠK „Vidikovac“

Šahovski klub „Vidikovac“ osnovan je 2004. godine na inicijativu Marije Lukić majstorskog kandidata, medjunarodnog šahovskog sudije i nastavnika izbornog predmeta šah u osnovnim školama. Tokom 10 godina rada škole šaha pri šahovskom klubu edukovalo se oko 4500 mladih.

Škola se vremenom širila, pa danas u svom sastavu sadrži školu šaha u beogradskom naselju Žarkovo, školu šaha na Paliluli i Novom Beogradu, sa sadašnjih oko 100 aktivnih članova.

Klub se uvek odaziva svim pozivima na turnire kako u zemlji tako i u inostranstvu. Organizuje zimske i letnje sportske kampove za polaznike škole šaha, kategorne turnire, simultanke, takmičenja u problemskom ali i ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Članovi kluba sa turnira uvek su se vraćali sa pregršt osvojenih medalja i pehara. Klub učestvuje na kadetskim i omladinskim prvenstvima ali igra i seniorsku ligu Beograda u omladinskom sastavu. Tokom decenije svog postojanja, članovi šahovskog kluba Vidikovac osvojili su preko 200 medalja na opštinskim prvenstvima, preko 50 medalja na prvenstvu Beograda, 30 medalja na državnim prvenstvima, a najbolji članovi kluba postali šampioni Balkana. Osvojeno prvo mesto na Evropskom prvenstvu u šahu, govori o kvalitetu nastave i metodologije koja se u školi primenjuje.

Proslava Jubileja šahovakog kluba Vidikovac

Proslavi jubileja prisustvovala je većina naših članova kluba sa roditeljima, sponzori, ljudi koji su pomagali klub tokom proteklih 10 godina. Proslavu je svečano otvorila Marija Lukić – predsednik kluba uz kratak govor nakon čega se krenulo da dodelu priznanja spozorima, a zatim i takmičarima kluba koji su na prethodno održanim turnirima bili najuspešniji i osvojili diplome, medalje i pehare. Samom dogadjaju prisustvovao je i predesnik GO Rakovica, čije ime klub i nosi (Vidikovac, naselje u GO Rakovica)  bez čije podrške klub ne bi postigao to što jeste za ovih 10 godina.

Priznanja za pet ili deset godina vernosti klubu, dobilo je 15 takmičara.

Pogledajte kako nam je bilo…