Šahovski savez Beograda organizuje Pojedinačno i ekipno prvenstovo učenika i učenica OŠ Beograda za 2015/16. god. Prvenstvo se igra u subotu i nedelju 9. i 10. aprila 2016. godine, u OŠ „Mihajlo Pupin“ u Zemunu, naselje Nova Galenika, ul. Emilije Jakšić br. 31a (autobusi 84 i 612 ).

Pravo nastupa na Prvenstvu imaju, svi koji su se kvalifikovali sa opštinskih prvenstava (prva tri učenika ili učenica) kao i škole u ekipnoj konkurenciji koje su to pravo stekle na opštiskom takmičenju. Prijave za sve kategorije učesnika, primaju se u ŠSB zaključno sa četvrtkom 07. aprila, do 14,00 časova.

Prijave se mogu poslati na mejl ŠSB: beochess@yahoo.com Prijava treba da bude čitko popunjena štampanim slovima i da sadrži: ime i prezime, naziv škole i razred. Dolazak svih učesnika na sam dan početka takmičenja je najkasnije 30 minuta pre početka takmičenja uz obaveznu potvrdu o prisutnosti. Oni učesnici koji ne potvrde svoju prisutnost pred početak takmičenja to jest do 13.30 časova, neće biti parovani za prvo kolo bez obzira na što su već bili prijavljeni.

Svi takmičari svrstani su u četiri kategorije:

– učenici i učenice I i II razreda

– učenici i učenice III i IV razreda

– učenici i učenice V i VI razreda

– učenici i učenice VII i VIII razreda.

Igra se 7 kola, Švajcarski sistem, po FIDE pravilima za Ubrzani šah uz tempo igre od 15 minuta po igraču. Organizator zadržava pravo da izmeni sistem takmičenja gde nema potrebnog broja prijavljenih takmičara.

Prvoga dana takmičenja u subotu 9 aprila, igra se pojedinačno prvenstvo učenika OŠ Beograda sa početkom u 14:00 časova. Drugog dana u nedelju 10 aprila, igra se ekipno prvenstvo OŠ Beograda sa početkom u 14:00 časova.

Plasman pojedinaca i ekipa se utvrđuje na osnovu ostvarenog rezultata i dodatnih kriterijuma koji se utvrđuju Pravilnikom prvenstva, a koji će biti saopšteni svim učesnicima i ekipama pre početka takmičenja. Tri prvoplasirana iz grupe dobijaju diplome. Deset prvoplasiranih iz svake grupe, kako u konkurenciji učenika , tako i u konkurenciji učenica plasiraju se na pojedinačno prvenstvo Srbije. Tri prvoplasirane ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji plasiraju se na prvenstvo Srbije

Svaki učesnik je obavezan da na takmičenje donese standarnu šahovsku garnituru i ispravan šahovski sat. Za ekipno takmičenje, svaka ekipa je obavezna da na donese dve standarne šahovske garniture i dva ispravana šahovska sata Šahovski savez Beograda