Šahovski klub „Vidikovac“ od 02. do 04. septembra ove godine ugostio je mlade italijanske šahiste, članove šahovskog kluba „Ostia“ iz Rima. Šahovsko bratimljenje počelo je prošlog leta, kada je 12 naših talentovanih mladih igrača boravilo u glavnom gradu Italije, a ove godine se potvrdilo u Beogradu, u organizaciji šahovskog kluba „Vidikovac.”

„Italijane smo u ova tri dana vodili da obiđu Hram Svetog Save, Knez Mihailovu, Kalemegdan, da razgledaju grad otvorenim autobusom, da vide našu Adu, ali i da isprobaju srpsku tradicionalnu kuhinju. Roditelji koji su pošli u pratnji svoje dece bili su pozitivno iznenađeni koliko se razlikuje srpsko gostoprimstvo od njihove medijske slike koje su do sada imali o Srbiji. Posebno se zahvaljujemo Državnom sekretaru MUP-a, bez koga ova manifestacija i predstavljanje Srbije ne bi bilo na ovako visokom nivou“ – rekla je Marija Lukić, organizator susreta i Predsednik šahovskog kluba „Vidikovac“.

Centralni događaj je bio Revijalni šahovski dvomeč na 11 tabli, koji se igrao dvokružno na tempo od 15 minuta po igraču. Na svečanom otvaranju, goste iz Italije je pozdravio Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, gospodin Milosav Miličković, koji je kao direktor turnira povukao prvi potez i time otvorio takmičenje. On je u ime Vlade Srbije, mladim italijanskim šahistima i pratiocima, poželeo dobrodošlicu u našu zemlju i između ostalog rekao: „Kao sportista, volim da se takmičim i pobeđujem ali danas pobeda nije bitna. Osim igre vi doprinosite da se neguju dobri odnosi dve zemlje. Nadam se da ćete iz Srbije i Beograda poneti dobre utiske i lepe uspomene.“

Predsednik Gradske opštine Rakovica, Vladan Kocić je u ime domaćina skupa goste pozdravio sledećim rečima: „Želim vam dobrodošlicu u Rakovicu, ponosan sam što ste gosti naše opštine. Osim takmičenja, bitno je i druženje. Nadam se da ste se lepo proveli i da će vam Rakovica ostati u lepoj uspomeni“.

Na meču je trijumfovao domaćin – šahovski klub „Vidikovac“. Medalje i trofeje takmičarima uručili su predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić i član opštinskog Veća Snežana Predojević.

Rezultati takmičenja