Šahovski klub „Vidikovac“ obeležio 15 godina postojanja, 20. marta 2019. godine. Obeležavanju jubileja prisustvovao je veliki prijatelj kluba, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić, kao i član Gradskog veća Filip Marjanović.

Poseban gost bila je delegacija Odbora za kulturu, obrazovanje, omladinu i sport Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke, predvođena predsednikom Odbora Vaclavom Klausom, kao i predstavnici Ambasade Republike Češke u Srbiji na čelu sa ambasadorom Tomašom Kuhtom.

Jubilej, 15 godina postojanja kluba, domaćinu je čestitao prijatelj kluba, državni sekretar u MUP-u Milosav Miličković. Miličković je između ostalog rekao da se Šahovski klub „Vidikovac“ do sada istakao i po impresivnim rezultatima, ali i po kvalitetnom radu sa decom, kao i obrazovanjem budućih šahista.

„Svojim besplatnim školama, ovaj klub je kod velikog broja rakovičkih mališana probudio ljubav prema šahu. Kao neko ko je šahista i ko uživa u ovoj prelepoj igri, mogu da kažem da je šah bitan ne samo za mentalni razvoj dece, već i za nas odrasle, jer nas tera da razmišljamo, da kombinujemo i da u kratkim vremenskim periodima donosimo strateške i taktičke odluke. To iskustvo koje preživljavamo kroz šahovsku igru puno nam može pomoći u poslu i u daljem životu“, rekao je Miličković.

On se zahvalio prijateljima iz Češke na poseti u nadi da će iz Srbije poneti lepe utiske.

Predsednik Šahovskog kluba „Vidikovac“ Marija Lukić zahvalila se Gradskoj opštini Rakovica na saradnji i pomoći u popularizaciji šaha, dok se prijateljima iz Češke zahvalila na poseti. Ona je navela da je kroz razne besplatne škole šaha kroz ovaj klub do sada prošlo više od sedam i po hiljada mališana, od kojih je više stotina osvajalo medalje na gradskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Milosav Miličković i Vaclav Klaus nakon toga odigrali su šahovske partije sa mladim šahistima Šahovskog kluba „Vidikovac“, koje su završene remijem.

Delegacija iz Češke prethodno je bila gost Narodne skupštine Republike Srbije, gde su se sastali sa članovima Odbora za kulturu i informisanje. Na sastanku se razgovaralo o tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje i unapređenju međuparlamentarne saradnje.

Vaclav Klaus, naveo je tom prilikom da je cilj ove posete da se unaprede kulturno-istorijski odnosi dve zemlje, kroz razne kulturne manifestacije kao što su dani srpske kulture u Pragu i dani češke kulture u Beogradu. Takođe, ukazao je na značaj očuvanja čeških škola u Srbiji, imajući u vidu da je češka nacionalna manjina poprilično zastupljena u Srbiji.

Ambasador Republike Češke u Srbiji Nj.E. Tomaš Kuhta je ukazao na dobru ekonomsku saradnju dve zemlje i istakao da je veliki broj čeških investitora prisutan u Srbiji i da se njihovim dolaskom pruža mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi i boljeg životnog standarda, naveo je ambasador.

Na kraju sastanka, zaključeno je da je od obostranog interesa za obe države očuvanje kulturne baštine i tradicije, postavkom izložbi, očuvanjem kulturnih spomenika i uspomena na istorijske poznate ličnosti, a da će se šah sledeći put igrati u Pragu.