Ekipa Šahovskog Kluba Vidikovac izgubila je od ekipe GP Dom rezultatom 3 – 5. U ekipi Vidikovca pobede su zabeležili Balša i Kristina, remije Aca i Darko, a izgubili su Adela, Denis, Marko i Mihailo. Za razliku od proteklih mečeva, koje su obeležili veoma borbeni, fer i korektni protivnici, ovoga puta to nije bio slučaj.

Naime od samog početka meča, ekipa GP Dom pravila je probleme. Žalili su se kako su im date pogrešne informacije o lokaciji kluba, zatim su bili veoma bučni, pa su se čak i između sebe svađali tokom meča, a nakon svađe analizirali međusobne pozicije. Ekipa Vidikovca se trudila da ne obraća pažnju na to, sve do trenutka kada je jedan od igrača GP Dom-a napao igrača Vidikovca da je pipnuo topa i da njime mora da igra. U poziciji u kojoj je član Vidikovca skroz dobijen (inače u pitanju je dečkić od samo 12 godina),  igrač protivničke ekipe kreće da ga napada kako je pipnuo topa i da mora sa njim da igra. Toliki pritisak je izvršio da je dete doveo na ivicu suza, pa je mali na kraju rekao da će igrati topom ako mu toliko znači. Nakon meča u razgovoru sa članom ŠK Vidikovca, ustanovljeno je da je on krenuo da odigra topom, ali se predomislio pre nego što ga je pipnuo, tako da je sva zbrka oko toga bila bez razloga i čist hir protivničkog igrača, kome ni to nije uspelo da pomogne da spasi partiju, budući da je bio prinuđen da preda već kroz nekoliko poteza. To je bio samo početak nedoličnog ponašanja ekipe GP Dom.

Opominjani su mnogo puta da budu tiši i da ne pričaju u sali za igru, ali na to se nisu baš nešto obazirali, čak su u jednom momentu članu ŠK Vidikovca i fizički pretili samo zato što ih je opomenuo da budu tiši. Osim nevaspitanja koje su pokazali, pokazali su i neznanje osnovnih šahovskih pravila o zapisivanju poteza kao i promociji dame. Toliko su bili drski i bezobrazni da su tražili Međunarodnom šahovskom sudiji da im pokaže član o zapisivanju poteza, tj. da li je dozvoljeno zapisivati unapred poteze, a nakon toga su ga napali i kako favorizuje ekipu domaćina samo zato što je čovek radio posao za koji je obučen i plaćen. Sve ovo je bilo verbalno prepucavanje i niko nije mogao ni da nasluti da će se to možda pretvoriti u još nešto ozbiljnije.

Pri rezultatu od 4-3 za ekipu GP Dom, igrač te ekipe koji je ostao poslednji da igra,  pri promociji dame pravi grešku (stavlja damu na osmi red, a potom sklanja pešaka sa sedmog reda), na šta sudija koji je bio prisutan i video šta se desilo, reaguje dodatkom od 2 minuta za protivnika. Umesto da normalno nastavi da igra, jer realno ima nešto bolju poziciju, i prizna da se takva greška svakome može desiti, on kreće da napada sudiju i da naočigled svih prisutnih koji su pored sudije to videli tvrdi kako on to nije uradio. Prilikom diskutovanja o tome, ( i dalje nejano zašto je uopšte počeo da se prepire, kad je partija bila skoro rešena i to u njegovu korist) jedan od igrača ekipe GP Dom fizički nasrće na trenera i kapitena ŠK Vidikovca Mariju Lukić, koju udara u glavu. Brza reakcija Marije, stavila mu je jasno do znanja, da i uprkos tome što je žensko i sitnija, ne sme na taj način da se ophodi prema njoj. Nakon toga nastaje totalan šok! Još jedan od igrača ekipe GP Dom kreće da napada i nasrće na Mariju, govoreći joj kako će on da joj lupi šamar i kako ne mari za to što je žensko. Na svu sreću, nekako su uspeli da ga odvoje od nje, pa nije došlo do još većeg incidenta. Zaista neverovatno grozan prizor, videti starijeg čoveka da se tako ponaša pogotovo prema ženi koja pri tom može ćerka da mu bude. Nakon toga partija je nastavljena, i gle čuda, igrač ekipe GP Dom ponovo pravi istu grešku kod promocije (za koju je pre par minuta tvrdio da nikad ne radi i da sudija favorizuje domaćine).

Na svu sreću, ubrzo je i ta partija gotova i gosti su bez pozdrava otišli, uz put upućujući pregršt ružnih reči. A sudija koji iz nepoznatih razloga nije prekinuo meč, napušta prostoriju zaboravljajući šal…

I na kraju šta reći posle svega ovoga. Postavlja se pitanje do koje granice su ljudi spremni da idu kako bi nešto dobili? Da li je fizičko nasrtanje na nekoga dozvoljeno i opravdano samo zato što se ne slaže sa tobom? Kakav to primer daju mlađima, budući da većina članova ekipe ŠK Vidikovca mogu da im budu deca, a nekima čak i unuci. Zar šah više ne predstavlja časnu i dostojanstvenu borbu, kakvu je nekad predstavljao? Ovo je jedna velika sramota za ovu ekipu, za ljude koji su učestvovali u tome i koji su sebi dozvolili ovakvo nedolično ponašanje, pa i za celu šahovsku organizaciju jer su oni članovi iste.

Na kraju svega ovoga, sve čestitke ekipi Vidikovca na sjajnoj, i pre svega FER i KOREKTNOJ, borbi koju su pokazali u ovom veoma napetom i stresnom meču!