Predsednik Opštine Rakovica Milosav Miličković lično je posetio šahovski klub Vidikovac 12.03.2013. godine i nagradio mladog šahistu Balšu Graovca za fenomenalne rezultate. Jedan od najboljih mladih šahista Rakovice i Beograda, 12-godišnji Balša Graovac, od predsednika Opštine Rakovica Milosava Miličkovića, dobio je na poklon drvene šahovske figure i digitalni sat.

Balša je jedan od pobednika Sretenjskog turnira koji je nedavno odigran, a predsednik Opštine Rakovica je lično želeo da nagradi ovog momka za fenomenalne rezultate „Odlučio sam da ovog sjajnog dečaka, pravog šampiona i, nadam se, budućeg velemajstora, lično nagradim za njegov uspeh. Znam da pravi majstori ove igre ne prave pitanje na kakvoj će tabli ili sa kakvim figurama igrati šah, ali nadam se da će uz ovu drvenu tablu, i digitalni sat, Balša još više uživati u igri. Šah nije samo igra ili sport, šah je više od toga. Šah je umetnost nadmetanja umova i intelekta, a Balša je u takvoj konkurenciji jedan od najboljih”, rekao je Miličković i poželeo Balšu mnogo uspeha na predstojećim turnirima.

Šahovske figure mladog Balšu opčinile su ga sa nepunih osam godina, kada je počeo da trenira u Šahovskom klubu Vidikovac, savladavši osnovna pravila igre kojima danas vlada.

Druželjubiv, komunikativan i skroman, omiljen je u klubu, kao i u školi. Mlađi u klubu non stop govore o njemu i rezultatima koje sa lakoćom postiže, a stariji članovi kluba i studenti pričaju o šahu sa Balšom kao da su vršnjaci. Odličan je đak, sa svim peticama, a najviša ocena iz matematike govori o tome koliko je oštrouman. Balša je višestruki prvak opštine i Beograda kao i osvajač srebrne i bronzane medalje na prvenstvu Srbije ali i višestruki šampion Balkana. Prema rečima Marije Lukić, predsednice Šahovskog kluba „Vidikovac“, Balša sa lakoćom igra šah.„Najinteresantnije je to što je on uvek nasmejan i lepo raspoložen kada igra šah. To radi sa velikom lakoćom a pritom postigne odlične rezultate. Vrhunac priče je da za vreme meča koji traje oko 5 sati, Balša „troši“ jako malo vremena za razmišljanje, više šeta i gleda drugu decu. Kada se meč završi neverovatnom brzinom prilazi ostalim igračima i komentariše njihove pozicije kao da je on igrao tu partiju, čak im sugeriše u kom su trenutku imali bolji potez,“ rekla nam je Marija. Ona je navela jednu Balšinu omiljenu rečenicu:
„Ja ne razumem kako neko može toliko da razmišlja, meni vreme tako sporo teče…“.
Prema rečima Marije Lukić, digitalni sat i drvene figure su skupa oprema, iako je šah vrlo jeftin sport bez preteranih ulaganja. Lepim gestom, Milosav Miličković predsednik Gradske opštine Rakovica lično mu je obezbedio profesionalnu opremu i digitalni sat, kako bi Balša postao budući velemajstor.
„Presrećan sam što će mu oprema omogućiti brži napredak i što će uživati i dok kod kuće provežbava šahovske kombinacije,” rekao je Miličković.

Opština Rakovica i predsednik Miličković lično na ovaj način su nastavili da pomažu najtalentovanije sportiste Rakovice.

Izveštaj u novinama možete pročitati OVDE