Od januarskog broja počinje škola šaha u dečijem pravoslavnom časopisu Svetosavsko zvonce (www.zvonce.spc.rs)! Od narednog broja (jednom mesečno) startuju i šahovski problemi. Nagradjuju se tačna rešenja i objavljuju dobitnici nagrada na poslednjoj strani u časopisu.

Šahovsku rubriku za Svetosavsko zvonce piše Marija Lukić (MK i nastavnik izbornog predmeta šah u osnovnim školama). Zainteresovani članovi kluba imaju popust prilikom pretplate na list.

Istorijat Svetosavskog zvonca

Svetosavsko zvonce je u svojih skoro 45 godina postojanja, prešlo put od podlistka novina srpske patrijaršije ”Pravoslavlje”, do najtiražnijeg časopisa Srpske Pravoslavne Crkve. Svoj put ka deci tokom svih ovih decenija, strpljivo je gradilo vaspitavajući i učeći mnoge generacije o našoj veri istoriji i tradiciji.

Svetosavsko zvonce je svoj put ka deci počelo davne 1967/68. godine, kao podlistak novina srpske patrijaršije ”Pravoslavlje”, zatim 1969.god. promenilo format i 1972. godine, nakon 5. godina izlaženja, ”Zvonce” postaje samostalno i naziva se pravoslavnim dečjim časopisom.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda ”Zvonce” je preporučeno kao pomoćno sredstvo u nastavi veronauke. Saglašavajući se sa preporukom Svetog Sinoda, Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije je aktom br. 6-00-212/2004/06 takođe preporučilo da se “Svetosavsko zvonce” koristi kao pomoćno sredstvo u nastavi veronauke.

”Svetosavsko zvonce” u poslednjih nekoliko godina po svakom broju beleži tiraž od 30.000 primeraka i samim tim je najtiražniji časopis Srpske Pravoslavne Crkve. Takođe se sa ”Zvoncem” pored osnovaca u Srbiji, svakog meseca druže i njihovi vršnjaci iz Republike Srpske kao i sva srpska deca u rasejanju koja pohađaju veronauku pri našim pravoslavnim crkvama.

Dolaskom gospođe Radmile Mišev, za glavnog urednika Svetosavskog zvonca, ono ulazi u novu epohu svog postojanja kako vizuelno tako i sadržajno trudeći se da ima prisan odnos sa čitaocima i blisku saradnju sa veroučiteljima.

Neprekidno podstiče i nagrađuje darovite učenike: predškolskih, osnovnih i srednjih škola.