Povodom velikog praznika Svetog Save, ”Svetosavsko zvonce”, šahovski klub ”Kralj” i Gradska opština Palilula organizovali su ”Svetosavski turnir u ubrzanom šahu”, za učenike osnovnih škola sa opštine Palilula. Turnir je održan u Ustanovi kuluture Palilula, u subotu, 1. februara sa početkom u 10 časova.

Na turniru je učestvovalo preko 80 igrača iz 20 osnovnih škola Beograda, koji su bili podeljeni u 10 grupa. Turnir se igrao na tempo od 15 minuta a ukupno je bilo 5 kola.

Turnir je svečano otvorio, povlačenjem prvog poteza predsednik GO Palilula, Stojan Nikolić koji se zahvalio učesnicima koji su se odazvali u ovolikom broju po tako lošem vremenu.

Zatim se učesnicima turnira obratila Marija Lukić, glavni sudija turnira, koja je decu upoznala sa sudijama grupe uz objašnjenja pravila po kojima se igra i uz želju da najbolji pobede.

Dimitrije Stikić iz Svetosavskog zvonca naglasio je da je Svetosavsko zvonce od Svetosavskog broja (1/2014.) pokrenulo novu rubriku koja će se baviti ovom plemenitom, viteškom igrom. U rubrici ”Šah za sve” pored zanimljivih tekstova o šahu, biće postavljani u šahovski zadaci, a onima koji budu uspešni u rešavanju šahovskih problema slede nagrade.

Листа 1 2 3 4 5 Табела
Група до 8 година

 

U grupi devojčica do 8 godina odličnom igrom ubedljivo prvo mesto osvojila je Tara Veličković, dok je kod dečaka treće mesto zauzeo Novak Đorđević, drugo Veljko Ljubojević i treće Stefan Marković.

Листа 1 2 3 4 5 Табела
Група до 10 година

 

U grupi devojčica do 10 godina pobedila je Marija Đurđević dok je drugoplasirana Una Vekić. Kod dečaka u jakoj konkurenciji pobedio je sa maksimalnim broje poena Nenad Maslić, drugo mesto osvojio je Vidan Cvetić dok je treće mesto pripalo Aranđelu Jovičić i Vasiliju Erić zbog istih dodatnih kriterijuma.

Листа 1 2 3 4 5 Табела
Група до 12 година

 

U grupi devojčica do 12 godina pobedile su sestre bliznakinje i to Đurđa osvojivši prvom mesto i Milena Milinković osvojivši drugo mesto. Kod dečaka plasman je bio neizvestan do samog kraja, tako da su prva tri mesta podelili igrači sa 4 osovojena poena. Međutim po dodatnim kriterijumima Đorđe Stanisavljević osvaja treće mesto zbog slabijeg buholca, drugo mesto osvaja Borisav Marmut zbog boljeg buholca a prvo mesto pripada Davidu Jovanoviću zbog pobede u međusobnom susretu.

Листа 1 2 3 4 5 Табела
Група до 14 година

 

U grupi devojčica do 14 godina pobedila je Nevena Đorđević (2004. godište), drugo mesto osvojila je Kristina Todorović (2003. godište) koje su se zbog iskustva i jače konkurencije prijavile u stariju grupu, a treće mesto zauzela je Ana Vlahović. Kod dečaka na prvom mestu bila je deoba sa 4,5 poena, međusobni duel završen je remijem tako da su pobednika odlučivale partije koje su se igrale na nižim stolovima. Konačan plasman je sledeći, prvo mesto osvojio je Miloš Krstić, drugo mesto Balša Graovac Vidak, treće mesto Aleksa Petrović.

Листа 1 2 3 4 5 Табела
Група до 16 година

 

Kod devojčica do 16 godina pobedila je Sara Marković, dok je kod dečaka plasman sledeći: prvo mesto ovojio je Bratislav Filipović, drugo mesto Nenad Aleksić i treće mesto Nenad Tomić.